An elegant residence purifying your mind

Project name:  An elegant residence purifying your mind
Design Studio: AD ARCHITECTURE∣
Chief Designer: Xie Peihe
Project team members: Zhou Qian, Zhu Jie, Wu Fenda, Yan Chong
Project location: Shantou City, Guangdong Province, China
Project area: 243㎡
Main materials: technical veneer, tile, stone, matt white paint
Date of design: June 2017
Date of completion: March 2018
Photographer: Ouyang Yun

AD ARCHITECTURE adheres to create comfortable living spaces that purify people’s mind, combine tranquilness and beauty and integrate different cultures.

Project Background:
The project is located in a high-end residential community. In spite of the “high-end” positioning of the project, AD ARCHITECTURE still endowed it with artistic features. Through feeling the beauty of pureness and quietness in space, the Studio created an elegant space that purifies and eases people’s mind.

Project Concept:
“Neo-Chinese Style” is a prevailing word in the industry these days. AD ARCHITECTURE intends to create a space that reflects their design concept: adhering to minimalism, and focusing on emotional feelings rather than forms. When it comes to “minimalism”, it always reminds people of Ludwig Mies van der Rohe’s theory of “less is more”. “Less” here means eliminating unnecessary elements in the spatial design, while “more” indicates perfect integration of all elements rather than making the space crowded by using as much elements as possible. Reflecting the beauty of pureness and tranquilness of the East through Western design methods, is the core of the project design.  

Without unnecessary variations or complicated decoration and furnishing in the space design, the Studio respected the original atmosphere in the space, refused exaggerated expressions and designed the space in a minimalism style, creating a broader vision for people living here. The space features the balance between slackness and tension, which looks simple but fully manifests the client’s taste. The overall layout of the space indicates the living habits and hobbies of the client. With white and light wooden colors setting the hue, the design integrated the client’s preference for a cozy life into the space. A bookcase stands at the hallway, with the client’s collections of books being orderly arranged. Besides, a long wooden-color desk was also placed where the client can practice calligraphy, which is the embodiment of Chinese cultural heritage. It is always said that people can meditate through reading, while design of the hallway actually enables people to maintain inner peace.

The living room and dining room were designed in a concise and simple style, and were perfectly integrated together by applying the concept of “blank-leaving” to the design. Structures in the living room and dining room stretched the space and achieved harmony among each other, creating an elegant and comfortable living environment.

The design of the bedroom is more of expression of emotions, which presents a tranquil atmosphere that perfectly matches the hostess’ hobby of playing the traditional Chinese instrument Guzhen. The invisible beauty and purified feeling makes the bedroom a place to heal mind and soul.